Kentsel dönüşüm hızlandırdı… ‘Evden depoya nakliyat' dönemi!

Kentsel dönüşüm hızlandırdı… ‘Evden depoya nakliyat' dönemi!

‘Evden eve nakliyat' kavramı değişiyor. Evini kentsel dönüşüme veren vatandaş, düşük maliyeti nedeniyle eşyaları için depo kiralamaya başladı. Deponun aylık kirası ise 4 bin liradan başlıyor.

Kentsel dönüşüm hızlandırdı… ‘Evden depoya nakliyat' dönemi!

Yüksek enflasyona bağlı olarak artan kira ve nakliye ücreti, kiracıyı ev sahibiyle uzlaşmaya zorluyor. Uzlaşmaların arttığı alanda taşınma oranları da normalin altına kadar geriledi. Bu kapsamda umduğunu bulamayan nakliyeciler ise gözünü kentsel dönüşüm nedeniyle taşınmak zorunda kalanlara çevirdi. Yükselen taleple birlikte yatırımlar da hızlandı. Zira vatandaşlar, kentsel dönüşüm nedeniyle 18 ila 24 aylığına ev eşyalarını depoya vermeyi daha ekonomik buluyor. 2+1 evlerin eşyaları için depoların oda fiyatları 4 bin liradan başlarken, 3+1 veya 4+1'lerde ise 8 bin liraya kadar çıkıyor. Eşyasını depoya yerleştirenler, ikinci bir evi varsa oraya yerleşiyor ya da ailesinin yanına taşınıyor.

TABAN 15 BİN LİRA

Nakliye ücretlerinin geçen yıla göre % 50 ila 60 arasında arttığını belirten Evden Eve Nakliyeciler Derneği Başkanı Ali Ayılmazdır, "Şehir içinde en yakın mesafe 15 bin liradan başlıyor, eşyanın durumuna göre ise 35 bin liraya kadar çıkıyor. Şehir dışında ise iki seçenek var; parçalı taşıma dediğimiz sistemde başka ailelerin eşyalarıyla birleştirerek nakliye yapıyoruz. İkinci seçenekte ise tek başına taşınma işlemi yapılıyor. Örneğin Ankara üzerinden 2+1 veya 3+1 bir ev eşyası taşınırsa, ücreti 45-50 bin lirayı buluyor" diye konuştu. Taleplerin şu anda sezondan dolayı stabil olduğunu anlatan Ayılmazdır, "Geçen yıl deprem dolayısıyla çok büyük bir hareketlilik oldu. Talepler bu yıl normal senelerin durumuna geldi, hatta geriledi bile diyebiliriz" dedi.

MALİYET 100 BİN TL

Şehirlerarasında ise orta kesimde bir hareketliliğin söz konusu olduğunu ifade eden Ayılmazdır, "Memleketine dönen insanlarda gözle görülür bir artış var. Kiracılar ev sahibi ile uzlaşma yoluna gidiyor. Yeni bir ev tutmak, nakliye masrafları 100 bin lirayı geçiyor. Bu hesabı yapan vatandaş evinde kalmayı tercih ediyor" dedi. Ayılmazdır, bu yıla ilişkin beklentilerini ise şu şekilde sıraladı: "Kira anlaşmazlıklarından bir umudumuz yok. Ancak kentsel dönüşümden dolayı işlerimizin hareketleneceğini düşünüyoruz. 31 Mart seçimlerinden sonra taşlar yerine oturacak. Belediye destekleri ve kendi özel çabalarıyla kentsel dönüşüm başvurularının artacağını düşünüyoruz." Bu kapsamda özellikle depolama alanlarında talepte geçen yıl şubattan sonra yüzde 80 bir artış yaşandığını dile getiren Ayılmazdır, 100 üyelerinin 20 bin odasının bulunduğunu belirtti. Bunların yüzde 80'nin dolu olduğunu söyleyen Ayılmazdır, geçen yıl ortalama 16 bin kişinin eşyalarını depoya verdiğini söyledi.

8 BİN TL'YE KADAR DEPO VAR

Ayılmazdır, "Vatandaşlar eğer 18-24 aylığına kentsel dönüşüme gidiyorsa eşyalarını getirip, anahtar odalı özel depolara teslim ediyor. Aylık kira karşılığı eşyalarını muhafaza ediyoruz. 2+1'ler için fiyatlar 4 bin liradan başlıyor. Eşyanın durumuna göre 3+1 veya 4+1'se 8 bin liraya kadar çıkıyor" dedi. Eşyalarını depolamaya verenler için birkaç seçenek bulunduğunu belirten Ayılmazdır, "İstanbul'da ikinci veya üçüncü bir dairesi varsa oraya gidiyor. Şehir dışında ikinci bir evi varsa onu tercih ediyor. Meskeni yoksa ailelerinin yanına yerleşiyor."

100 ÜYEDEN 250 MİLYONLUK YATIRIM

Ali Ayılmazdır, "Üyelerimiz yeni depolama yatırımı yapmaya başladı. Geçen yıl bu kapsamda yapılan yatırım tutarını 100 üye üzerinden değerlendirecek olursak 250 milyon lirayı buldu. Örneğin 200 odalık bir alan için yapılan yatırım 3 milyon civarında. Bu sene içinse böyle bir yatırımın 4.5 milyona kadar çıkacağını tahmin ediyoruz" diye konuştu. Bu yatırımların özellikle İstanbul Anadolu yakasında yapıldığına işaret eden Ayılmazdır, "Depoların % 85'i Anadolu yakasında. Tuzla, Sancaktepe gibi lokasyonlarda. Buralarda kiraların biraz daha uygun olacağını öngörüyoruz. Nakliyeciler yatırım için daha çok bu bölgeyi tercih ediyor. Otoban giriş çıkışlarına da yakın. Avrupa yakasında da Hadımköy tarafında % 10-15'lik bir oluşum var" dedi.